Totaalbeleggen

Beleggen is een serieuze zaak.  Het gaat over geld dat ‘zuur’ verdiend is.  Geld dat meestal bestemd is voor een onbezorgde oude dag, de studie van de kinderen, de eerlijk goudrenet voor de dorst. Geld dat zeker niet lichtzinnig verkwanseld mag worden. Het is dus zeker niet de bedoeling beleggen als een spel te zien. Met beleggen kan leuk worden verdiend, maar ook lelijk worden verloren en dat doet pijn. Voor veel mensen is de angst te verliezen de voornaamste drijfveer er maar helemaal niet aan te beginnen.

Wat het beleggen betreft: de Steen der Wijzen is nog niet gevonden. Dat zien we elk jaar weer als de deskundigen tegen de jaarwisseling hun lijstjes overleggen waarop zij hun ‘kansrijke’ aandelen noteren. Aandelen waarvan zij in het nieuwe jaar veel verwachten. Wie de moeite neemt die lijstjes een jaar later er nog eens op na te slaan, ziet de stelling van Cruijff bevestigd: “Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.”

Een deel van de getipte winnaars blijkt uitgesproken slecht te hebben gepresteerd, een deel heeft de index gevolgd. Maar het pijnlijkst is de lijst van de dark horses; de aandelen die het uitzonderlijk goed hebben gedaan, terwijl niemand er op 1 januari zijn geld op had willen zetten. Geen enkele goeroe of analist zag de zon die op doorbreken stond. Die aandelen bleven onder de radar. FC Groningen dat de Champions League wint… Zou zomaar kunnen. In het uitverkochte Colosseum waar de beleggers het tegen elkaar opnemen, onder het goedkeurend oog van de keizer, is niets onmogelijk.

Beleggen is een gewichtige zaak. Schrijvers over dit onderwerp slaan een serieuze toon aan. Soms de toon van de strenge vader. Op andere momenten de toon van de bezorgde moeder. Zij waarschuwen ons voor de valkuilen. Zij kennen de beginnersfouten; zij proberen ons met droge voeten door het moeras te loodsen. Waar mogelijk bieden zij houvast, perspectief. Hun adviezen zijn van grote waarde. Niettemin zullen ook zij bij tijd en wijle moeten toegeven dat ze het bij het verkeerde eind hadden. Zij zijn tenslotte ook maar profeten die glutenvrijbrood eten.

Tijdens het WK van 1974 heeft het elftal van Michels, Cruijff en Neeskens het totaalvoetbal geïntroduceerd. Als belegger ben ik een dedicated follower van totaalvoetbal. Alles is relevant. In mijn ogen staat het de totaalbelegger vrij alles met alles te verbinden. Zijn hele persoonlijkheid, zijn hele leven mag aan bod komen: zijn helden, zijn boeken, zijn muziek, zijn guilty pleasures. Zijn jeugd, zijn straat, zijn schoolklas, zijn dispuut, de onbereikbare vriendin. Verslond hij vroeger de romans van Jan de Hartog, dan raad ik hem aan een (sympathieke en duurzame) rederij in zijn portefeuille op te nemen. Als hij in PSA (Peugeot en Citroën) wil beleggen, omdat zijn vader levenslang in een Peugeot heeft gereden, moet hij dat vooral doen. Dat geeft een goed gevoel. Vader knikt vanaf zijn wolkje: “ Goed gedaan jochie!”

Eén gedachte over “Totaalbeleggen”

 1. Met hart en ziel verknocht aan het woord.
  Het woord dat meanderend een weg zoekt in het hoofd van de schrijver langs alle daar opgeslagen “registers”. Registers?
  Associatief raken deelgebiedjes in de samengebalde klont aan levenservaring- beleving, kennis en emotie- elkaar en geven hun inhoud prijs; de kettingreactie, het domino-effect.
  En dat, beste lezer, lijkt/blijkt zijn leidraad te zijn voor bezield beleggen…?!
  Laat de volgende column maar doorkomen, zou ik zeggen.
  Met 1,5% meer koopkracht voor het komende jaar, ben ik van de partij.
  Pauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *