Ivanka

Na de verkiezingen van Donald Trump tot president van de USA, besloot de directie van de chique warenhuisketen Nordstrom de lijn van dochter Ivanka uit hun winkels te verwijderen. Een statement. Zij kozen partij. Zij wezen Trump af. Een opmerkelijke vorm van ‘ballotage’.

Het keurige warenhuis mengde zich in het koor van Amerikanen dat Trump en zijn kliek beschouwt als de grootste ramp sinds de burgeroorlog. Ik vermoed dat de Nordstroms vooral stelling namen tegen de schimmige verstrengeling van macht en commercie die in het Witte Huis werd geënsceneerd. Je kon je niet aan de indruk onttrekken dat de familie Trump haar nieuwe speeltje vooral zag als een gouden kans om hun zakelijk imperium in snel tempo verder uit te bouwen.

Wie politieke macht heeft, kan volgens Nordstrom, niet ook een ‘winkel’ hebben. Je kunt niet én het land dienen én voor eigen belang gaan. Welk belang stel je voorop? Als collega-winkelier heeft Nordstrom recht van spreken. Een paar weken later krijgen we de verstrengeling in beeld. Tijdens een staatsbanket zien we Ivanka in een gezellig onderonsje met de Chinese president. Een persbericht meldt triomfantelijk dat een groot aantal Chinese warenhuizen Ivanka’s kleding en sieraden in hun assortiment gaan opnemen. Scheelt ook weer in de transportkosten, want, de Amerikaanse producten worden in het verre oosten gemaakt. America first?

Een winkelier is kwetsbaar. Daarom houden veel middenstanders zich bescheiden op de vlakte als het over politiek gaat. Het liefst houden ze iedereen te vriend… Nordstrom was kennelijk van mening dat het niet langer kon zwijgen. Het concern sprak zich uit, luid en duidelijk. Tegen het mixen van leugen en waarheid, tegen stemmingmakerij, tegen geheime afspraken met de Russen, tegen aanvallen op de vrije pers. Met de man die de opwarming van de aarde een ‘verzinsel’ noemt, de mijnwerkers voorliegt dat hij hun banen zal terugbrengen, de man die de allerarmsten hun zorgverzekering afneemt, met zo’n man willen zij niet geassocieerd worden.

Die afwijzing was niet zonder risico. Trump is rancuneus en de harde kern van zijn volgers is dat ook. Hun geloof in de redder van het land is nog onvoorwaardelijk. Wat Donald doet is welgedaan. De loyale Trump-aanhang zou kunnen besluiten de vijand ‘terug te pakken’ door er niet meer te kopen.

Wat blijkt? Het dappere warenhuis Nordstrom stak zijn nek uit, en de voortrekker bracht een beweging op gang die resulteerde in een omzetdaling van 26 procent tussen januari 2016 en januari 2017. Hoewel Ivanka c.s. het tegendeel beweerde, won de boycot terrein. Onlangs nog sloot Hudson Bay, sinds 2017 ook in Nederland, zich aan. Trump’s immigrantenbeleid is de laatste steen des aanstoots.

Op 25 juli 2018 kondigt Ivanka Trump aan met haar kledinglabel te stoppen. Zij wil zich totaal concentreren op haar adviserende taak in het Witte Huis.
U begrijpt: Nordstrom had ik eerder in mijn portefeuille binnengehaald, met liefde.

Eén gedachte over “Ivanka”

  1. Mooi hoor, de moraalridder, die de anti-beweging samenvat.
    Heroïsme in tijden van verval: te paard om oude waarden te verdedigen.
    Fatsoen wint. Dat stelt gerust.
    Dank Jaap Dik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *